החברים של ג'וחא- עפים עם הנוער קדימה

 

-איך התחלנו?
ביום ח' בשבט תשע"ה(28.1.2015) , נפל חברינו הטוב, יוחאי "ג'וחא" קלנגל, במהלך פעילות מבצעית במורדות הר דב.
בעת שירותו הצבאי, יוחאי הקפיד במעט הזמן הפנוי שהיה לו לראות את משפחתו, גם להעביר שיחות מוטיבציה לבני הנוער לפני גיוסם לצבא.  פקודיו וחבריו של ג'וחא שנלחמו לצדו, מספרים על אישיות נערצת, שראה את טובת חייליו וחבריו לפני טובתו שלו.
במהלך שירותו הצבאי קיבל ג'וחא אות מצטיין הרמטכ"ל, ולאחר נפילתו הועלה לדרגת רב- סרן.

לאחר מותו, פנינו (כמה חברי ילדות של יוחאי) אל משפחתו, וביקשנו את תמיכתם בהקמת פרויקט חינוכי לזכרו.
המסירות של יוחאי למדינה ולעם, יחד עם הרגישות שלו לחברה, עוררו בנו השראה להמשיך את דרכו ולהנציח את תכונותיו וערכיו. בחרנו לנסות להנחיל את ערכיו בדרך של חינוך ועשייה.
דרך דמותו של יוחאי והליכה בדרכיו, אנו מאמינים שביכולתנו לעורר השראה, להעצים ולפתח את יכולותיהם של בני נוער- כפי שיוחאי נהג לעשות במהלך חייו.

-מהי מטרתנו?
מטרת העמותה היא: העצמת בני נוער והבאתם לאמונה שביכולתם להשפיע לבנות חברה טובה יותר, תוך דבקות בערכיו של יוחאי.

-מה אנחנו עושים בפועל?
מתוך הערכים שהובילו את יוחאי, בחרנו להתמקד בארבעה: אהבת הארץ, מנהיגות חברתית, נתינה ואחריות וערבות הדדית.
פרויקט ההעצמה בנוי מארבע סדנאות, כאשר כל אחת מהן מתמקדת באחד הערכים הנ"ל:

סדנא ראשונה- אהבת הארץ: בשלב הראשון הקבוצה נחשפת לדמותו של יוחאי ע"י עבודה קבוצתית בה בונים ומשפצים אתר לזכרו.  הקבוצה שומעת על דמותו של ג'וחא מבני משפחתו, ולאחר מכן עוברת לעבודה פיזית עם מעדר וטוריה- בניית טראסות ושתילת עצים, במטרה להשקיע בחיבור לאדמה ולארץ.
סדנא שניה- מנהיגות חברתית: בסדנא עובדים על פיתוח החשיבה הקבוצתית של התלמידים, והבנה של השפעת היחיד על קבוצה. הסדנא מורכבת משלושה מעגלים, הראשונה  ODT בו מתחרים אחד מול השני, השנייה, ריצת ניווט עם משימות בזוגות והשלישית משימות ODT  קבוצתית, המעוררים יכולות מנהיגות ושיתוף פעולה.

סדנא שלישית- נתינה ואחריות: במהלך הסדנא, הקבוצה מקבלת תקציב ואחריות להפיק אירוע לחיילים (מנגל, ארוחת בוקר וכדו').  הקבוצה מארגנת את האירוע ומוציאה אותו לפועל, תוך כדי חשיפה לעולם הצבאי בשטח וחוויית מסוגלות עצמית ונתינה חזרה למי שמגן עליהם.

סדנא רביעית- ערבות הדדית: הסדנא הרביעית כוללת התנדבות בקהילה, תוך חשיפה לשוני ופיתוח רגישות לצרכים של קבוצות שונות. (עזרה לנזקקים, התנדבות בבית אבות, שימוח ילדים בבית חולים וכדו').

בסוף סדנא זו, נערך סיכום לתהליך כולו, בו התלמידים משתפים בתהליכים אישיים וקבוצתיים שהם עברו.
-מה קורה עם בוגרי התוכנית? 

לאחר סיום תהליך הסדנאות,  מצופה מהקבוצה לקחת על עצמה פרויקט התנדבותי בשכונת מגוריהם. המטרה היא שבני הנוער יישמו את הכלים והערכים שקיבלו. אנו מספרים לבני הנוער על הפרויקט כבר בתחילת הסדנא הראשונה, ובמהלך התהליך עליהם לחשוב על בעיה חברתית שמפריעה להם בסביבת מגוריהם (לדוגמא: גן שעשועים מוזנח שנמצא בקרבת בית הספר, פינת חמד מלוכלכת, קירות גרפיטי שיצבעו וכדו'). בסיכום הסדנא הרביעית הם מתבקשים להעלות פתרונות ישימים.
הפתרון הוא הפרויקט הקהילתי שהקבוצה לוקחת על עצמה ונערכת, גם היא, לזכרו של יוחאי.
– בנוסף, ישנו מאגר מתנדבים המחולק לפי אזורי מגורים. כל בוגר המעוניין, יכול להירשם למאגר ובעת הצורך יגויס לפרויקטים התנדבותיים.